Eskişehir
İsmi eski ama içi dopdolu, canlı, renkli ve genç Eskişehir’in. Nispeten diğer illere göre daha dingin daha huzur doludur. Her şey yolundadır sanki burada. Her şey anlamlıdır, neden bu, niçin böyle demezsiniz. Kendinizi oralı zannedersiniz, hep burada yaşayabilirmişçesine dönmek istemezsiniz. Çünkü aslında her işinizi yapabileceğiniz bir ildir burası, yanında huzuru, düzeni ve insanı yormayan şehir hayatıyla.
Ankara,
İstanbul,
Bursa ve
İzmir gibi büyük şehirlere yakın olan Eskişehir, bulundurduğu iki üniversitesi sebebiyle tam bir öğrenci kentidir. Gündüzleri yeşil alanlarında konumlanmış, ellerinde kitaplarıyla görebileceğiniz gençler şehrin gece hayatının da merkezi konumundadırlar. Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Anadolu’nun en eski yerleşim birimi olan Eskişehir’de Porsuk Çayı kenarındaki, yapay plajında keyifli dakikalar geçirirken, kendinizi romantik bir Avrupa şehri masalında sanabilirsiniz.
Bir Bakışta Eskişehir
ADALAR
Adalar’da her köşe başında farklı bir müzik türüne ve atmosfere tanıklık edebilirsiniz. Ayrıca Adalar, birçok canlı müzik performansı sunan mekana da ev sahipliği yapmaktadır.
Şair Fuzuli Caddesi, Atatürk Caddesi ve Porsuk Nehri arasında bulunan bölgenin tamamı eski dönemlerde şehrin tanınmış ailelerinden birine ait olduğundan “Yalaman Adası” olarak anılmaya başlanmış. Porsuk kenarı bir gezi ve eğlence bölgesine dönüşmeye başladıktan sonra “Adalar” olarak isimlendirilmeye başlanır.
Porsuk Nehri kenarında 1960’lı yıllarda bulunan yazlık sinemalar, 1970’li yıllarda yerini gazinolara, 1980’li yıllarda ise lunaparklara bırakır. 1980’li yılların sonuna doğru ise lunaparklar yerini kafelere bırakır ve Adalar bir gezinti yeri olur. 1980’lerin sonuna kadar Porsuk Nehri’nin bu bölgesinde kayıklar kiralanır. Porsuk çevresi, şimdilerde 24 saat boyunca sunduğu seçenekleriyle şehrin enerjik uğrak yeri.
PORSUK NEHRİ
Eskişehir, Türkiye’nin içinden nehir geçen ender şehirlerinden biridir. Porsuk, kabaca şehri ikiye bölüyor; kuzeyinde Tepebaşı, güneyinde Odunpazarı ilçesi yer alıyor. Bir nehrin bir şehrin kimliğini, karakterini ne denli etkilediğine tanık olacaksınız.
Nehrin bir tekstil fabrikasının renkleri ve şehrin kanalizasyon suyu ile kirlenmesinden sonra kayık gezintileri tarihe karışır, şehrin kanalizasyon altyapısının çözülmesi ve çayın ıslahından sonra da bu gelenek tekrar canlanır. Porsuk Nehri kıyısında, diğer bir deyişle “su boyu”nda tavla oynayabileceğiniz kafeler yer alıyor. Ayrıca, Porsuk Nehri’nde gondol veya tekne turu yapabilirsiniz.
Porsuk üzerinde 22 kişilik Midas ve Yunusemre botları ile 34 kişilik Osmangazi ve Anadolu adlarıyla 4 adet gezi botu hizmet veriyor. Çok az bir bedelle Köprübaşı’ndan başlayarak Köprübaşı-TÜLOMSAŞ arası tur seferlerine katılabilirsiniz. Ayrıca, Köprübaşı–Kentpark ve Kentpark–Köprübaşı tarifeli seferleri de düzenleniyor. Porsuk Nehri’nde Venedik tipi gondollar, Köprübaşı ve Kentpark’ta hizmet veriyor.
DOKTORLAR CADDESİ (İSMET İNÖNÜ CADDESİ)
Porsuk Nehri’ne paralel Doktorlar Caddesi keyifli gezinti yapıp, şık ve güzel giysiler alabileceğiniz, bir şeyler atıştırabileceğiniz ve şehrin kalbinin attığı bir cadde. Doktorlar Caddesi’nin asıl adı İsmet İnönü Caddesi’dir ve Porsuk Nehri’nin hemen kenarındadır. Caddeye sıralı apartmanların, işhanlarının her biri, bir dönemler özel doktor muayenehaneleri ile dolu olmasından dolayı cadde bu ismi almıştır.
Doktorlar’da yürüyüp kıyafet bakabilir, parfüm, oyuncak vs. alabilirsiniz. Birbirinden özel heykelleri görebilirsiniz. İçinden tramvay geçen cadde daha ilk görüşte size İstiklal Caddesi’ni andırabilir. Cadde her daim kalabalık olsa da okulların açık olduğu dönemde cıvıl cıvıl bir cadde ile karşılaşırsınız.